· 

5 tips over vernis

"5 tips over vernis"


Ik krijg wekelijks dezelfde vragen gesteld. En één daarvan is "hoe zorg ik ervoor dat de vernis er mooi op komt?" 

 

Helaas is vernis aanbrengen nog geen gemakkelijk klusje. En na jarenlange ervaring, weet ik gelukkig inmiddels waar ik allemaal op moet letten. Met deze tips gaat het jou ook zeker lukken!


1. Voordat je begint aan een project.
Bedenk goed hoe intensief het meubelstuk wordt gebruikt. 

Wij verkopen 3 soorten verf.

1. Wise Owl - Krijtverf. Hier moet altijd een bescherming overheen, zoals vernis.

2. Fusion Mineral Paint. Hier hóeft geen bescherming overheen, maar wordt het intensief gebruikt? Dan wel!

3. Wise Owl - One Hour Enamel. Dit is de sterkste variant, en kun je zien als verf + vernis in één. 

 

 

Belangrijk dus om in de 1e stap al de juiste verf te kiezen voor jouw project. Een kastje die niet intensief wordt gebruikt, kun je schilderen met Fusion Paint, en hoef je geen vernis te gebruiken. Vind je de kleuren van de krijtverf mooier? Houdt er dan rekening mee dat er vernis overheen moet. Liever een sterkere variant? Ideaal bijvoorbeeld voor commodes, trappen of triptrapstoeltjes. Gebruik dan meteen de Wise Owl - One Hour Enamel variant, dan heb je geen vernis meer nodig. 

 

Welk verfsoort past bij jou? Dat lees je hier nog uitgebreid terug.


2. Welke afwerking kun je dan het beste gebruiken?

Want ook daar zit verschil in!

* Hemp Oil - Voedt het hout, de kleur wordt intenser, moet wel kunnen intrekken in poreus hout. Na een tijdje weer herhalen om het hout mooi te houden. Voor geschikt voor ongeschilderd hout. 

* Salve - In verschillende geurtjes beschikbaar, ideaal om muffe geurtjes weg te krijgen. Voedt het hout, ideaal voor ongeschilderd hout. Heeft ook een beschermende werking tegen krassen en stoten, maar niet de meest sterke variant. 

* Wax - Heeft een beschermende werking. Moet in kunnen trekken in poreus hout. Kun je gebruiken over een geschilderd project als afwerking/bescherming. Droogt mooi mat op. De wax, salve en olie kun je aanbrengen met een pluisvrije doek of een kwast. 

 

* Vernis - De sterkste variant qua bescherming, iets lastiger om netjes aan te brengen. Je krijgt snel strepen, droogt heel snel, weinig verwerkingstijd. Maar met de volgende tips moet het zeker lukken.


3. Applicator Pads.

Dit is misschien wel meteen de grootste tip. Werk zoveel mogelijk met de applicator pads. Deze zijn echt ideaal voor het aanbrengen van vernis. Je giet een beetje vernis in een ondiep schaaltje/bordje. Je dept de droge spons in de vernis, mag best royaal. 

Je voorkomt hiermee kwaststrepen, kunt stuk sneller werken en je kunt het makkelijker verdelen. 

De spons daarna heel goed uitspoelen met water, en dan kun je hem nog vaker gebruiken! 

 

Kleinere oppervlaktes werk ik wel met een kwast. Zoals ronde stoelpoten. Kies dan voor een kleine ronde kwast.


4. Niet schudden voor gebruik!

Zodra je teveel met de vernis gaat schudden, ontstaan er belletjes. Die zijn lastiger om strak en streeploos aan te brengen. Maar het product moet wel gemengd worden. Hoe doe je dit?

 

Draai langzaam de fles een aantal keer rond, en zet hem ook eventjes op z'n kop. 

 

Heb je een blik vernis? Roer dan met een roerstokje rustig rond, om zo min mogelijk belletjes te maken. 

 

Mijn favoriete vernis is die van Wise Owl - One Hour Enamel - Clear Matte. Vind hem fijn werken, echt matte finish en het sterkst. 

 

Tough Coat van Fusion is er in een kleiner formaat, en nu zelfs ook in een testerformaat. Ideaal voor een klein project zoals een plantentafeltje. 


5. Voorkom witte strepen.

Grootste frustratie wanneer je vernis hebt aangebracht! Van die witte, melkachtige strepen op je net zo mooi geschilderde meubel. 

 

Hoe kun je dit voorkomen?

Giet een beetje vernis in een bordje, en doe daar een paar druppels bij van de verf! Hierdoor verdwijnt de melkachtige kleur van de vernis, en maak je hem dus al iets donkerder. Zeker ideaal voor over donkere kleuren verf. 

 

Zo maar een paar druppels is voldoende, doe je er teveel verf bij, dan verliest het weer zijn "sterkte". 


Dan nog als laatste...

Een groot probleem is het doorbloeden van hout. En dit gebeurt nou precies vaak pas als laatste, als je de vernis hebt aangebracht. Het is niet de vernis die geel wordt (Al kan dat ook gebeuren, als je niet zulke goede kwaliteit vernis gebruikt) maar het hout dat reageert door de vernis heen. En vooral op een wit geschilderde ondergrond zie je dat heel erg goed. 

 

In een volgende blog vertel ik je hier meer over!

 


Wat vond je van deze 5 tips over vernis? Hopelijk gaat het je helpen, en laat vooral een berichtje achter.

 

Spreek jullie snel weer,

Yasmin

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Tante Dicky (zaterdag, 09 maart 2024 22:45)

    Hi Ruby, dankzij je tip met de pads en vernis hoop ik dat mijn zwarte kast streeploos uit de race komt. Zonder je advies was ik waarschijnlijk weer gaan schuren en dat is jammer als de kast alleen nog een laagje vernis nodig heeft. Dus super bedankt en een heel fijn weekend! Groetjes, Tante Dicky - Danielle