· 

Schuren, MOET dat echt?

meubels schilderen zonder schuren, kan dat?

Ja, dat kan! Ah dat is lekker hé? Want hoe vaak krijg ik wel niet te horen dat iedereen het altijd zo vervelend vind om te schuren. Je wilt al dat stof niet in huis hebben, en buiten schuren moet ook maar kunnen. Misschien regent het die dag wel, of is je meubel te zwaar om in je eentje te sjouwen. Lekker dus, als je niet hóeft te schuren :) Maaaaar, ik moet toegeven dat ik het zelf eigenlijk wél altijd even schuur. En ik leg je graag uit waarom. 


Stap 1. Ontvetten

Deze stap wil je echt niet overslaan, en als je mijn vorige blog hebt gelezen, dan wist je dat natuurlijk al ;). Nadat je hebt ontvet, kun je beter inschatten of het nodig is om te schuren. Maar laat ik één ding duidelijk maken. Schuren is ALTIJD een goed idee! Er is één uitzondering waarvan ik denk, nu is schuren niet nodig, dus heb je mazzel als je die stap kunt overslaan. 

 

Meubels die flink in de boenwas hebben gestaan, drogen na het ontvetten vaak 3 teinten lichter op, en voelen aan als heel droog hout. Heeft het hout geen beschadigingen, en is de boenwas overal goed verwijderd? Dan heb jij in dit geval mazzel, en kun je het schuren overslaan. Voelt het nu heel erg ruw aan, iets té ruw naar je mening? Dan kun je als finishing touch nog even snel met een schuurpad over je meubel, en dan kun je aan de slag met de kwast. 


Wanneer schuur je wél?

* Wanneer er beschadigingen, deukjes of kringen op het hout zitten, wil je dit graag weer even glad schuren, voor een mooier resultaat

* Wanneer je heel glad hout hebt, zoals nieuw grenen, wil je het hout lichtjes "beschadigen" door te schuren, zodat de verf beter kan hechten aan je meubel

* Fineer wil je lichtjes opschuren, met héél fijn schuurpapier, want voor verf is het wat lastiger om te hechten op fineer. Nadat je het schuurt kan de verf wel hechten. 


Oude verflaag?

Meubels die al eens zijn opgeknapt met een likje verf, zou je het beste ook even opschuren. Je weet niet zeker of die verf wel goed hecht op de ondergrond, wellicht zitten er oude verfdruppels op, of zie je zelfs al dat de verf hier en daar afbladdert. 

Je kunt hier wel overheen schilderen, maar grote kans dat dan je nieuwe laag verf sneller beschadigd, omdat de onderste laag gewoon loslaat. 

 

 

Hetzelfde geldt voor vernis of beits, ook nu... schuren! 


Schuurmachine of schuurpapier?

Voor kleinere meubels kun je prima aan de slag met schuurpapier, of schuurpads, die vinden wij erg fijn. Die breken niet en buig je gemakkelijk om ronde poten of houtsnijwerken heen. Heb je grotere oppervlaktes? Dan is een schuurmachine natuurlijk wel héél erg fijn! En heb je een goed schuurmachine? Dan is schuren ook helemaal niet meer zo'n vervelend klusje ;) Gebruik er een met stofafzuiging, gebruik eventueel een mondkapje, of neem een schuurmachine die je aan kunt sluiten op een stofzuiger. 

 

Wij gebruiken zelf schuurmachines van Mirka, gecombineerd met Festool stofzuigers. 


Heb jij nog vragen na het lezen van deze blog?

Stuur dan gerust een berichtje via Whatsapp, email of Instagram! (Ik kan niet reageren op reacties hieronder, maar reactie achterlaten mag altijd)

 

Liefs,

Yasmin

Commentaren: 0