Fusion Paint kleuren die niet zo goed dekken - De hele lijst!

"dekt de verf in één keer?"


Dit hoor ik heel vaak in de loods. Nee, om verschillende redenen wil je niet dat de verf in één keer dekt. Tuurlijk, het zou heel gemakkelijk zijn, 1 laagje verf en klaar! Maar wij adviseren altijd om 2 lagen verf te gebruiken. Je krijgt hierdoor een veel gladder en streeplozer eindresultaat én de verf wordt sterker. Niet dicht willen smeren dus in één laag, maar 2 dunne laagjes. Gelukkig droogt Fusion Paint lekker snel, dus alsnog kun jij in een dag een kastje restylen :)

 

Er zijn helaas een aantal kleuren die minimaal 3 lagen nodig hebben, voordat ze mooi dekken. En Fusion Paint heeft GEEN primer/grondverf nodig, maar hieronder zal ik voor een aantal kleuren toch adviseren om een grondverf te gebruiken.. lees je mee? Ideaal om dit even te lezen voordat je begint met één van deze kleuren. Komen ze!


- Witte kleuren - 

 

Voor de meeste klinkt dit wel logisch, wit tinten dekken niet zo goed, vanwege de lichte kleur. Maar zit er een beetje grijs in? Of geel? Dan dekt de kleur meteen al een stuk beter! 

 

De volgende wit tinten dekken niet zo goed: Picket Fence - Casement - Raw Silk - Limestone 

 

En adviseer ik om de Concealer te gebruiken als primer. Dit is een witte basis, maar dan de helft goedkoper. Scheelt weer  :) 

 

Liever een witte kleur gebruiken die wel in 2 lagen dekt? Denk dan aan Victorian Lace, Chateau of Champlain. Deze kleuren zijn meer offwhite. 


- Transparante Basis - 

 

Het zit zo. Verf bestaat uit een basisverf, en daar worden pigmenten bij gegooid om een kleur te krijgen. Vast wel eens gezien in de bouwmarkt?  Bijvoorbeeld een witte basis, en een beetje blauw.. om lichtblauw te krijgen. Dat klinkt nog logisch toch? 


Maar verf kan ook bestaan uit voornamelijk een transparante basis. De kleuren die een transparante basis hebben, zullen minder goed dekken.

 

Verfkleurtjes die bestaan uit een grijzige basis, dekken het beste! 

 

Wanneer hebben kleuren een transparante basis? Heldere kleuren zoals knalrood, of knalgeel bijvoorbeeld! Want zou de basis wit zijn? Dan was het niet KNALrood, maar roze.... 


Sommige kleuren zijn alleen misschien niet zo voor de hand liggend, dus hier komen de transparante kleuren die 3 lagen nodig hebben: 

 

Little Star - Fort York Red - Tuscan Orange - Renfrew Blue - Liberty Blue - Coal Black - Cranberry - Peony - Mustard 


- Grondverf - 

 

Het lijstje hierboven is nu misschien toch iets langer dan je dacht hé? Kleuren zoals Liberty Blue, Mustard en Coal Black zou je niet zo snel verwachten dat de dekking niet zo goed is! Maar al deze kleuren hebben een transparante basis. 

 

Hoe zorg ik ervoor dat deze kleuren mooi gaan dekken? Ik gebruik een ander kleurtje van Fusion als "grondverf" zodat de uiteindelijke kleur veel mooier en sneller dekt. 

Dit zijn de combi's van de kleuren met daarachter de "grondverf" kleur;

 

Little Star - Pebble
Fort York Red - Pebble met een beetje Fort York Red gemengd 
Tuscan Orange - Pebble met een beetje Tuscan Orange gemengd
Renfrew Blue - Seaside of Homestead Blue

Liberty Blue - Pebble met een beetje Liberty Blue

Coal Black - Ash of geen grondverf en gewoon 3 lagen Coal Black
Cranberry - Gewoon 3 lagen Cranberry

Peony - Pebble
Mustard - Pebble
Wit tinten die al eerder werden genoemd: Pebble of Concealer


- Vergrijsde kleuren - 

 

Kleuren die zijn afgezwakt met grijs zijn het makkelijkst qua dekking, sommige dekken echt al bijna in één laag, maar 2 lagen is echt mooier en beter. Wat zijn dan die vergrijsde kleuren?

 

Vergrijsd groen, vergrijsd blauw, oudroze en taupe kleurtjes zijn ideaal! 

Denk aan;

Lichen - Blue Pine - Homestead Blue - Damask - Algonquin - Cathedral Taupe - Bellwood 

 

En natuurlijk grijze kleuren :)

 


Hopelijk helpt dit je iets op weg voor je volgende projecten. :) 

En Pebble & Concealer blijken onmisbare kleuren in je verfcollectie!

 

Ga jij aan de slag met een kleurtje, maar wordt die nu niet genoemd in deze lijst? Vraag gerust vooraf of je beter een grondverflaagje kunt gebruiken! 

 

Liefs, Yasmin

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Corry (donderdag, 02 november 2023 12:22)

  Heel verrassend je opsomming! Duidelijke en daarom ook logische uitleg, dankjewel!
  Met Coal Black nog niet echt 3 lagen nodig gehad, geluk gehad dan! Binnenkort wel 2 projecten met veel accenten in Fort York Red, ben benieuwd, ik ben in elk geval al verwittigd!!

  Groetjes!

  Corry
  Corry's Kastjes